Cubaan Bahagia

Cubaan Bahagia – Mengisahkan dua pasang suami isteri yang tinggal berjiran. Mawar dan Malik serta Shasah dan Sufi. Mawar seorang suri rumah manakala Malik bekerja sebagai pengurus pemasaran. Shasha bekerja sebagai pembantu tadbir manakala Sufi sebagai seorang mekanik. Shasha cemburu melihat Mawar yang mendapat suami berjawatan besar padahal Mawar tak pandai bergaya malah mereka mampu membeli rumah sedangkan dia hanya menyewa. Malik masuk ke dalam rumah terus memuji isteri jiran sebelah yang lebih cantik dari Mawar serta pandai mengambil hati. Mawar selalu dilayan dingin oleh suaminya dan sering dikerah untuk melakukan pelbagai kerja rumah. Dalam diam-diam, Malik dan Shasha masing-masing mula berborak dilaman social. Malik suka melihat Shasha yang walaupun dah berkahwin tapi masih cantik seperti anak dara. Suatu hari, Malik dan Shasha terserempak ketika sedang melakukan urusan kerja. Malik menumpangkan Shasha untuk pulang bersama. Mereka berbual mesra dan agak serasi bersama. Malik mula membandingkan Shasha dan Mawar. Sufi pula makin tertekan dengan sikap isterinya yang boros dan suka membazir. Semakin hari Malik dan Shasha semakin rapat sehingga jatuh cinta dan mula berlaku curang dengan pasangan masing-masing. Hati Sufi dan Mawar begitu hancur terluka. Sufi menceraikan Shasha, begitu juga dengan Malik dan Mawar. Mawar dihalau keluar rumah dan mengalami keguguran. Sufi yang kasihan melihat Mawar, mula menghulurkan bantuan. Sejak kejadian itu, hubungan mereka semakin rapat dan akhirnya Sufi melamar Mawar untuk menjadi isterinya. Kehidupan mereka semakin berubah, Mawar membuka sebuah kedai kosmetik manakala Sufi memiliki bengkel sendiri. Sebaliknya untuk kehidupan Malik dan Shasha yang tidak seindah yang diharapkan. Akhirnya Malik dan Shasha muhasabah diri mereka dan cuba untuk berubah dan menghargai pasangan masing-masing. Mereka berempat menjadi kawan baik. Malik dan Shasha mengakui, semua itu berlaku atas kesilapan dan kekurangan mereka sendiri.

Description+

Cubaan Bahagia – Mengisahkan dua pasang suami isteri yang tinggal berjiran. Mawar dan Malik serta Shasah dan Sufi. Mawar seorang suri rumah manakala Malik bekerja sebagai pengurus pemasaran. Shasha bekerja sebagai pembantu tadbir manakala Sufi sebagai seorang mekanik. Shasha cemburu melihat Mawar yang mendapat suami berjawatan besar padahal Mawar tak pandai bergaya malah mereka mampu membeli rumah sedangkan dia hanya menyewa. Malik masuk ke dalam rumah terus memuji isteri jiran sebelah yang lebih cantik dari Mawar serta pandai mengambil hati. Mawar selalu dilayan dingin oleh suaminya dan sering dikerah untuk melakukan pelbagai kerja rumah. Dalam diam-diam, Malik dan Shasha masing-masing mula berborak dilaman social. Malik suka melihat Shasha yang walaupun dah berkahwin tapi masih cantik seperti anak dara. Suatu hari, Malik dan Shasha terserempak ketika sedang melakukan urusan kerja. Malik menumpangkan Shasha untuk pulang bersama. Mereka berbual mesra dan agak serasi bersama. Malik mula membandingkan Shasha dan Mawar. Sufi pula makin tertekan dengan sikap isterinya yang boros dan suka membazir.
Semakin hari Malik dan Shasha semakin rapat sehingga jatuh cinta dan mula berlaku curang dengan pasangan masing-masing. Hati Sufi dan Mawar begitu hancur terluka. Sufi menceraikan Shasha, begitu juga dengan Malik dan Mawar. Mawar dihalau keluar rumah dan mengalami keguguran. Sufi yang kasihan melihat Mawar, mula menghulurkan bantuan. Sejak kejadian itu, hubungan mereka semakin rapat dan akhirnya Sufi melamar Mawar untuk menjadi isterinya. Kehidupan mereka semakin berubah, Mawar membuka sebuah kedai kosmetik manakala Sufi memiliki bengkel sendiri. Sebaliknya untuk kehidupan Malik dan Shasha yang tidak seindah yang diharapkan. Akhirnya Malik dan Shasha muhasabah diri mereka dan cuba untuk berubah dan menghargai pasangan masing-masing. Mereka berempat menjadi kawan baik. Malik dan Shasha mengakui, semua itu berlaku atas kesilapan dan kekurangan mereka sendiri.

Barisan Pelakon : Syafie Naswip, Bella Dally, Idris Khan, Afifah Nasir

Pengarah : Isma Yusoof

Telemovie » Cubaan Bahagia